Godelieve van Gistel - Halewijn Uitgeverij
DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE

Godelieve van Gistel
De reliekschrijnen van de Heilige

€ 29,95

Leesfragment

Dat Godelieve van Gistel in Vlaanderen een bijzonder populaire volksheilige was, blijkt alleen al uit de naamgeving van de vele Lieves en Godelieves. Die populariteit zorgde ervoor dat haar levensgeschiedenis en ‘heiligenleven’ doorheen de eeuwen danig werd ‘verrijkt’ met extra wonderen en legenden.

In dit boek probeert auteur Raoul de Puydt op basis van de oorspronkelijke vita van Drogo haar te ontdoen van overvloedige franjes en plaatst haar in het Vlaanderen van de 11de eeuw. Samen met Marc Vansevenant verdiept hij zich vervolgens in de rijke iconografie zoals die terug te vinden is in de reliekschrijnen die voor haar zijn ontworpen. Niet minder dan 9 schrijnen, waarbij ‘vondsten’ uit Franse en Duitse collecties, weten ze te identificeren, te beschrijven en kunsthistorisch te duiden. Diverse kunst vormen van olieverfschilderijtjes over beeldhouwwerk en edelsmeedkunst komen daarbij aan bod.

In een afzonderlijke bijdrage zoomt Hans Gryspeert in op de Godelievetafel, die bewaard wordt in het Godelievemuseum van Gistel.

Laura Goedert, adjunctconservator van het Museum Rolin in Autun, noemt het boek ‘een geactualiseerde en oordeelkundig gedetailleerde synthese.'

Dit boek is tweetalig, Frans-Nederlands. Ce livre est bilingue (néerlandais-français)

Auteur(s): de Puydt, Raoul
Uitgever: Halewijn
Uitvoering: Paperback , 104 pagina's , 26 x 22 cm
ISBN: 9789085286301
Artikelcode: 870

Deel dit artikel

Als u één van deze iconen aanklikt krijgen je vrienden de link te zien al dan niet voorzien van uw commentaar. U kan de link naar deze pagina ook doormailen middels het e‐mail‐icoontje.Over delen