Marcus als tegenevangelie - Halewijn Uitgeverij
DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE

Marcus als tegenevangelie

Uitverkocht

Het woord evangelie is in oorsprong geen christelijk woord, maar stamt uit de kringen rondom de oppermachtige keizer van Rome: toen 100 000 mensen werden vermoord in de Joodse Oorlog, heette dat bij hen goed nieuws, dus ‘evangelie'. Daarom schreef Marcus een tegenEvangelie, om die triomf van de sterkste aan te klagen, voor eeuwig ingebeiteld in de triomfboog van Titus (zie kaft boek). Marcus' boodschap staat heel bewust in de tegenbeweging. Zo is van in het begin de messiaanse beweging beschouwd: als een gevaarlijke, ondermijnende macht van al diegenen die het recht van de sterkste huldigen.

Dit ‘evangelie' biedt ons een nieuw genre van literatuur: de context van de schrijver en het leven van Jezus werden met elkaar verweven en als actuele boodschap aan de toenmalige lezers aangeboden. We denken dat dit tegenEvangelie ook nu nog actueel is: het legt een verbinding tussen de messiaanse beweging toen en de tegenbeweging tegen de grootmachten nu.

Egbert Antoon Rooze (°1948) was voormalig predikant van de protestantse kerk in België en Nederland. Zijn laatste standplaats was te Antwerpen-Noord (de Brabantse Olijfberg). Hij promoveerde rond ‘Geweld in het Oude testament' (Amalek). De auteur geeft veel Bijbelcursussen, zowel in samenwerking met het CCV (Antwerpen) als met vzw Motief.

Auteur(s): Rooze, Egbert
Uitgever: Halewijn
Uitvoering: 272 pagina's , 14,5 x 21 cm
ISBN: 978-90-8528-238-9 
Artikelcode: 396

Deel dit artikel

Als u één van deze iconen aanklikt krijgen je vrienden de link te zien al dan niet voorzien van uw commentaar. U kan de link naar deze pagina ook doormailen middels het e‐mail‐icoontje.Over delen