Een nieuwe, meerstemmige blik op Damiaan: boekvoorstelling op 11 mei - Halewijn Uitgeverij
DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE

Nieuws

dinsdag, 26 april 2022

Een nieuwe, meerstemmige blik op Damiaan: boekvoorstelling in Tremelo

Op woensdag 11 mei 2022 stelde Ruben Boon in het Damiaanmuseum in Tremelo zijn boek 'In verbondenheid. Een meerstemmige blik op Damiaan' voor.

Na een introductie door Bart Massart, voorzitter van het Damiaanmuseum, volgden drie pakkende Hawaïaanse getuigenissen van familieleden van mensen die in Kalaupapa terechtkwamen in de periode dat pater Damiaan er leefde.

Nadien antwoordde auteur Ruben Boon op enkele gerichte vragen van Hugo Vanheeswijck en duidde zo de bedoeling en het opzet van het boek.

"Ik ben de afstammeling van vier mensen die naar Kalaupapa zijn gebracht. Een van hen, mijn oom Henry Kalalahilimoku Nalaʻielua, was op school toen de wijkverpleegster op bezoek kwam en onderzoeken deed. Ze stelde bij hem zichtbare symptomen vast van wat men in die tijd lepra noemde. Het is zo dat ze Henry niet vertelden wat er gaande was. Dus je hebt hier een kind van 9 jaar dat niet begreep waarom zijn familie aan het huilen was, waarom hij naar huis ging, waarom zijn ouders weenden en hem om vergiffenis vroegen voor wat ze moesten doen." (Uit de getuigenis van Kehaulani Lum die haar oom Henry herdenkt)

Deel dit bericht

Als u één van deze iconen aanklikt krijgen uw vrienden de link te zien, al dan niet voorzien van commentaar. U kan de link naar deze pagina ook mailen middels het enveloppe-icoontje.Over delen